EtusivuTeam TalliProHeinähommissa!

26.6.2013

Heinähommissa!

Varjo-Tallin isäntä Jaakko Varjonen on tehnyt säilöheinää itse noin kymmenen vuoden ajan. Heinän siemenseos sisältää 75 % timoteitä ja loput 25 % koostuu ruokonadasta ja nurminadasta. Tämä seos on nimenomaan korjattavalle säilöheinälle, laitumilla on erilainen enemmän tallaamista kestävä siemenseos. Alkukesän hellejakso nopeutti korjuun alkamista ja ensimmäiset paalit on tehty heti juhannuksen jälkeen. Korjuu ajoitetaan timotein tullessa tähkälle ennen kukinnan alkamista. Tässä vaiheessa on saatu hevosille hyvin sopivaa säilöheinää, jossa ravintoarvot ovat olleet kohdillaan. Valkuaispitoisuus on yleensä ollut rehuanalyysien mukaan 8 - 10 %. Sokeripitoisuudetkin ovat olleet sopivalla tasolla, kun korjuu on ajoitettu tähän vaiheeseen. Tavoitteena on korjata vielä toinenkin sato elokuun lopulla, jos vain nurmi kasvaa hyvin. Syyssato on ruohomaisempaa ja lehtevämpää, sillä timotei ei kasvata toista satoa.

Laadukkaan rehun korjaamiseen on panostettu. Säilöheinän kuiva-ainepitoisuuden tavoitteena on noin 70 %. Jotta rehu saadaan säilymään hyvin, pitää paali saada tiiviiksi. Varjosilla paalaus tehdään kiinteäkammioisella paalaimella ja muovia käytetään kymmenen kerrosta paalia kohden. Säilyminen varmistetaan Biotal Biostable –maitohappobakteerivalmisteella. Biostable hidastaa erityisesti paalin jälkilämpenemistä avaamisen jälkeen. Tästä on Varjosille tullut hyvää palautetta myös asiakkailta. Lähes puolet korjattavasta sadosta meneekin myyntiin ja hyvälaatuista heinää voi myydä hyvillä mielin.

Säilöheinän käyttö suunnitellaan tarkoin talven mittaan. Varjosilla on hevosia nyt 4 tallissa. Tallista löytyy omia ja vieraita valmennettavia ravihevosia, oman ratsastuskoulun hevosia, tammoja ja eri-ikäisiä kasvavia varsoja.  Säilöheinän syöttö suunnitellaan tallikohtaisesti niin, että heinäerät ja näin myös heinän laatu vaihtelee mahdollisimman vähän. Erityisesti helposti stressaaville kilpahevosille on mahan ja ruoansulatuskanavan hyvinvointi tärkeää. Heinäruokinnan suunnittelu on pohja onnistuneelle ruokinnalle.