EtusivuSuoliston hyvinvointi on kasvun edellytys

Suoliston hyvinvointi on kasvun edellytys

Terve suolisto sulattaa tehokkaasti rehua eläimen tarpeisiin ja vaikuttaa positiivisesti eläimen vastustuskykyyn taudinaiheuttajia vastaan. Haitalliset suolistomikrobit kuluttavat aina energiaa hukkaan ja heikentävät kasvua. Pahimmillaan ne aiheuttavat ripulin. Porsailla ja vasikoilla ripuliongelmat vauriottavat suoliston herkkää nukkaa ja heikentävät ravintoaineiden imeytymistä. Voimakas ripuli saattaa hidastaa eläimen kehittymistä niin paljon tärkeässä alkukasvun vaiheessa, että se on parasta poistaa karjasta. Ripuliongelmiin ja niiden ennaltaehkäisyyn on Vilomixin valikoimissa sekä mikrobistoa tasapainottavia maitohappobakteerivalmisteita että ulostetta kiinteyttäviä täydennysrehuvalmisteita. Elektrolyytit sopivat hyvin ripulitilanteiden hoitoon, mutta myös ripulin ennaltaehkäisyyn esimerkiksi vierotustilanteissa.

Ripulitilanteissa pidä huolta nestetasapainosta

Elimistö voi menettää suuria määriä nestettä ripulin seurauksena, mikä aiheuttaa nopeasti huomattavan nestevajauksen eli kuivumisen. Vaikka bakteerit ja virukset olisivat ripulin aiheuttajia, johtuu ripulin seurauksena menehtyminen usein nestevajauksesta, elimistön elektrolyyttitasapainon häiriintymisestä ja elimistön pH:n muuttumisesta.

Normaalitilanteessa vettä imeytyy suolistosta elimistön hyväksikäytettäväksi ja vettä siirtyy myös takaisin elimistöstä suolistoon. Ripulin aikana tämä kierto on häiriintynyt. Ripulitapauksissa voi nesteen imeytyminen suolistosta elimistöön olla normaali, mutta nestettä siirtyy suuria määriä takaisin suoleen. Toinen vaihtoehto on heikentynyt nesteen imeytyminen suolistosta elimistöön.

Tärkeää on antaa eläimelle riittävästi elektrolyyttejä ja nestettä ajoissa, jotta suun kautta annettava nestehoito on vielä tehokasta. Elektrolyyttituotteet suositellaan annettavaksi veteen sekoitettuna erillisenä juomana maito- tai juomarehuruokinnan jälkeen. Maitoa tai juomarehua ei tule laimentaa vedellä, sillä tämä heikentää maidon juoksettumista mahassa.

Vilomixin elektrolyyttivalmisteet sisältävät tärkeiden suolojen lisäksi energiaa antavaa glukoosia ja imeytymistä tehostavaa maltodekstriiniä.