EtusivuNuolux Lammas ruokintaesimerkki

Ruokintaesimerkki lampaille
Hiven Oy:n tuotteilla

Esimerkkitila: Holmtebo Västergård ja Hummelvik, Ruotsi.

Tilalla on 320 uuhta ja lisäksi noin 50 nuorta uuhta (syntynyt 2011) sekä 19 pässiä. Rotuina ovat texel, suffolk, finull ja gotlanninlammas. Uuhista 150 on finull-rotuisia ja niistä puolet astutetaan samanrotuisilla pässeillä. Suffolk-uuhia on noin 20, loppujen ollessa pääosin finull/suffolk –risteytyksiä. Jalostukseen käytettävät pässit ovat puhdasrotuisia ja jalostusarvosteltuja.

Tila kuuluu lampaiden terveydenhuoltotarkkailuun ja lammastarkkailuun, joista tilalla on M3 ja F1 status. Lihantuotannon lisäksi osa nahoista ja lähes kaikki villa myydään (3- 55 kruunua/kg). Lisäksi tilalta myydään jalostukseen uuhia, uuhikaritsoita, pässejä ja pässikaritsoja.

Karitsoiminen tapahtuu 3 kertaa vuodessa: lokakuussa, tammikuussa ja maaliskuussa. Karitsoimisväli on noin 315 päivää verrattuna keskiarvoon 365 päivää. Päiväkasvu syntymästä teurastukseen vaihtelee 100 – 700 g/päivä riippuen tuotantomuodosta ja eläinmateriaalista.

Tyytyväinen asiakas

Lammastuottajien puheenjohtaja Tomas Olsson Ruotsissa on muiden joukossa aloittanut käyttää tilallaan Hiven Oy:n Lammas Nuolux nuolukiviä hyvin tuloksin. Hän on jo hankkinut kymmeniä Nuolux Lammas nuolukiviä ja aikoo jatkaa tärkeiden mineraalien antamista lampailleen tässä maukkaassa muodossa.

http://www.lammproducenterna.org/

Tilanhoitajat: Anna Hägge-Nilsson p. +46 (0)73 - 07 121 67 ja
Crister Nilsson p. +46 (0)73 - 07 121 10 (mahdolliset yhteydenotot ruotsiksi).

 

Kesälaidun

Kaikille eläimille Nuolux Lammas 20 kg nuolukivi, jossa on kivennäiset, hivenaineet ja vitamiinit.

Kunnostus ennen astutusta

Kaikille tammikuussa karitsoiville elokuussa ennen astutusta energiaa sisältävä Lammaskivi 22,5 kg tai Hivetona-leikettä (kts. alla).

Lisäruokinta laitumelle

Kaikille teurastettaville karitsoille laidunruohon energiapitoisuuden laskiessa Lammaskivi, jonka käyttö on edullisempaa kuin viljan lisääminen ruokintaan.

Tunnutusruokinta

4 – 6 viikkoa ennen karitsoimista ruokintaan lisätään E-Seleeni 7000 Plex (pelletöity E-vitamiini + seleeni) noin 10- 15 g/päivä, yhteensä noin 420 g/uuhi.

Poikimahalvaus

Jos uuhi näyttää poikimahalvauksen merkkejä, mutta pystyy vielä nielemään: Minergel (annos 1/8 lehmän annoksesta)

Karitsoiminen

Karitsoimisavussa käsien suojana vihreät suojahanskat, jotka peittävät koko käsivarren.

Pikkukaritsat

Heikoille karitsoille, isoille katraille sekä niille, jotka eivät heti löydä nisälle annetaan

LifeStartia. On hyvä käsitellä koko katras kerralla, ettei käsiteltyä karitsaa syrjitä erilaisen hajun vuoksi. Yksi tuubi riittää 25 karitsalle.

Imetys

Lisäruokinta valmiilla lammastäysrehulla 4 – 6 viikkoa karitsoinnin jälkeen. Hivetona-leikettä käytetään tuomaan lisäenergiaa. Hivetona-leikkeen sisältämät sulavat kuidut ylläpitävät pötsin toimintaa ja toimivat energianlähteenä mikrobeille. Hyvin toimiva pötsi on edellytys tehokkaalle karkearehun hyväksikäytölle. Laske 10 – 15 % tehokkaampi rehun hyväksikäyttö. Annostus 75 – 90 g/uuhi/päivä, yhteensä 3 kg/uuhi.

Jos epäillään vitamiinien tai hivenaineiden puutetta ja tilanteissa, joissa rehustus pohjautuu pääosin karkearehuun, annetaan lisäksi KarjaMix Ässä Plexiä. Annostus 5g/pv ja yhteensä 10 viikon ajalta 350 g/uuhi.

Luomutuotanto

Nuolux Lammas on sallittu luomutuotannossa käytettäväksi. Luomutiloilla E-Seleeni 7000 plexin voi korvata tuotteella E-Seleeni 6000 ja Karja-Mix Ässä plexin ADE Fortella. Pötsin hyvinvoinnista voi huolehtia Hiven Luomupellavalla, joka sisältää runsaasti valkuaista ja myös energiaa.

Nuolux Lammas -tuotesivulle...