EtusivuN-xt kompleksilannoitteet
N-xt Fertilizers on laaja, korkealaatuinen uuden sukupolven lannoitesarja. Sarja sisältää nestemäiset sijoituslannoituksena tai sumutteena levitettävät N-, NP- ja NPK-lannoitteet nurmelle ja viljalle sekä lehtilannoitteet. N-xt-lannoitteet ylläpitävät maan hedelmällisyyttä ja maanrakenteen hyviä fysiologisia ominaisuuksia, kuten partikkelikokoa, rakennetta ja oikeaa pH-arvoa. Terve maa tuottaa terveitä kasveja, jotka taas edistävät eläintesi terveyttä ja hyvinvointia. N-xt-lannoitteet ovat kotimaista tuotantoa vuodesta 2021 lähtien. Kotimaisilla kompleksilannoitteilla runsaampia satoja ja parempaa laatua

N-xt-lannoitteet soveltuvat kaikille kasveille, mutta erityisen hyvin nurmen lannoitukseen. N-xt-lannoitteilla ravinteet sijoittuvat sinne missä niitä tarvitaan, eli kasvien juurille. Laadukkailla lannoitteilla parannat sadon määrää ja laatua, joka taas vaikuttaa suoraan eläintesi tuotokseen. N-xt-lannoitteet mahdollistavat seuraavat edut:

Miksi valita N-xt-lannoitteet?

  • Nestemäiset lannoitteet ovat tulevaisuutta, sillä ne kuormittavat ympäristöä vähemmän kuin perinteiset lannoitteet. 
  • Terve maa – terveet kasvit – terveet eläimet. Oikea lannoitevalinta parantaa merkittävästi sadon laatua ja sitä kautta myös eläintesi tuottavuutta.
  • N-xt-lannoitteet valmistetaan jatkossa Suomessa. Kotimainen tuotanto käynnistyy vuonna 2021.
  • Lannoitekontit kierrätetään puolestasi. Sinun ei tarvitse huolehtia konttien hävittämisestä, vaan ne noudetaan veloituksetta.

  1. runsas sato pienemmin panoksin
  2. parempi valkuaisen laatu rehussa
  3. maittavaa rehua --> suurempi syönti lisää maitotuotosta
  4. ravinteiden huuhtoutuminen maaperästä vähäisempää
  5. edistää vilkasta maaperän pieneliötoimintaa.

N-xt-lannoitteet edistävät maan pieneliötoimintaa

N-xt-lannoitteita käytettäessä maan pieneliötoiminta vilkastuu ja maan rakenne paranee. N-xt-kompleksilannoitteet edistävät hyvää juuriston muodostusta, joka lisää orgaanisen aineen määrää maassa ja parantaa kasvien ravinteiden saatavuutta. Vilkastunut maan pieneliötoiminta parantaa maan rakennetta ja ravintoaineiden vaihtoa kasvin ja maapartikkeleiden välillä. Kaikki nämä tekijät yleensä lisäävät myös satoa.

Nestemäisen kompleksilannoitteen huuhtoutuminen on vähäisempää

N-xt-lannoitteissa halutut ravinteet on yhdistetty komplekseiksi yhdisteiksi käyttäen hyödyksi plus- ja miinusvarauksia. Varauksellinen kompleksi ehkäisee ravinteiden huuhtoutumista pois kasvien ulottuvilta, joka on perinteisten ravinnesuoloihin pohjautuvien lannoitteiden suuri ongelma. 

Kun perinteisten lannoitteiden suolat reagoivat maassa olevien muiden alkuaineiden kanssa, muuttuu osa ravinteista kasveille käyttökelvottomaan muotoon. Näin ei kompleksilannoitteilla samassa määrin tapahdu. N-xt-lannoitteet ovat kasvien käytettävissä pidempään eivätkä huuhtoudu maasta ja ovat siksi hyvin ympäristöystävällisiä.

Paremmasta hyötysuhteesta johtuen lannoitteen kautta maahan levitettävää typen määrää voidaan laskea 20 % ja fosforin määrää jopa 30–40 % sadon huonontumatta.

N-xt-lannoitteet parantavat valkuaisen määrää, laatua ja rehun maittavuutta

Perinteisiä suolapohjaisia lannoitteita käytettäessä kasviin voi kertyä suuria määriä nitraattia, mikä kasvin täytyy muuttaa amideiksi ja todelliseksi valkuaiseksi. Jos säät eivät ole suotuisat, tätä muutosta ei tapahdu riittävästi ja kasvin lehtiin jää runsaasti nitraattia. Runsas rehun nitraattipitoisuus on haitallista eläimille ja heikentää merkittävästi rehun maittavuutta. 

N-xt-lannoitteet sisältävät typpeä ammoniumtyppenä (NH4+), jonka kasvi ottaa maasta  aktiivisesti. Ammoniumtyppi muutetaan juuristossa heti imeytymisen jälkeen amiditypeksi (NH2+). Amidityppi on erittäin hyvin kasvin muutettavissa todelliseksi aminohappoja sisältäväksi valkuaiseksi. 

Monissa lannoiteseurannoissa olemme havainneet, että perinteisillä suolapitoisilla lannoitteilla jo kohtuullisestikin käytettynä eläimille haitallinen nitraattipitoisuuden raja-arvo ylitetään helposti. N-xt-lannoitteilla haitallista rajaa ei ole ylitetty, vaikka on käytetty suurempiakin typpimääriä hehtaarille. 

N-xt-lannoitteet ovat karjan terveyden ja hyvinvoinnin kannalta turvallisia käyttää. Lannoiteseurannoissamme olemme saaneet nurmeen pienemmillä typpilisillä enemmän valkuaista, joka on myös parempilaatuista eläimen kannalta.

Kysy tarjous alue-edustajaltasi

Kun haluat tietää lisää N-xt-lannoitteista tai kysyä tarjousta, ota yhteyttä lähimpään alue-edustajaasi. N-xt-lannoitteiden kotimainen tuotanto käynnistyy vuonna 2021 – voit tehdä ennakkotilauksen 31.1.2021 asti edullisempaan kampanjahintaan.


Tutustu tuotteisiin: