EtusivuAsiakaslehtiToisen sukupolven sikatilallinen

Toisen sukupolven sikatilallinen

Isänsä jalanjäljissä tilaa jatkanut sikatilallinen ja maanviljelijä Ilkka Pörrö on ollut Vilomixin asiakas jo pitkään. Pörrön tilalla käytetään muun muassa Sika-Hiven-kivennäistä ja Pormix-vitamiinilisää, joiden käytöstä isännällä on hyviä kokemuksia jo viidentoista vuoden ajalta.

Ilkka Pörrön suku on toiminut Satakunnan Voitoisissa kartanon torppareina jo 1800-luvun lopulta lähtien.

– Viidettä sukupolvea tässä jo ollaan. Isäni piti tilalla lehmiä 1960-luvulle asti, kunnes vuosikymmenen puolivälin jälkeen siirtyi kasvattamaan sikoja. Sukupolvenvaihdoksen teimme vuonna 1991.

– Nyt meillä on kuutisenkymmentä emakkoa ja noin sata lihasikaa. Viljelemme myös ohraa ja kauraa tilalla valmistamaamme rehuseosta varten. Lisäksi viljelemme 30 hehtaarin alalla perunaa, josta suurin osa on tärkkelysperunaa, Pörrö lisää.

Porsaille kuivarehua

Pörrön tila on niin sanottu yhdistelmäsikala, jossa on sekä emakoita että lihasikoja. Lihasikojen kasvatusaika on noin kuusi kuukautta ja teuraspaino 120 kiloa. Suurin osa porsaista myydään eteenpäin lihanjalostukseen Kivikylän Kotipalvaamolle.

– Porsaiden kasvu teuraskokoisiksi lihasioiksi edellyttää laadukkaita rehuja. Käytämme ruokintaan rahtimyllärin sekoittamaa, tilalla valmistamaamme kuivaa rehuseosta. Monivitamiinivalmiste Pormix ja Sika-Hiven-kivennäinen ovat molemmat kuivia tuotteita ja sopivat siksi rehuseokseemme hyvin. Hyväksi havaitut tuotteet ovat olleet meillä käytössä jo viisitoista vuotta, isäntä sanoo.

Pörrö on Vilomixin asiakas jo toisessa sukupolvessa. Vilomixin edustaja

Veli-Matti Pakkala toimitti tuotteita tilalle jo vanhan isännän aikaan, jolloin Ilkka oli vielä pieni poika.

– Hyvin sujunut yhteistyö on jatkunut niiltä ajoilta asti. Jos illalla huomaan jonkin tuotteen olevan lopussa, Veli-Matti hoitaa toimituksen tarvittaessa vaikka seuraavaksi aamuksi, Pörrö kiittää.

Sika-Hivenen ja Pormixin lisäksi tilalla käytetään myös   Vilomixin kuivadesinfiointiaineita ja kärpäsmyrkkyjä.

Sikojen hyvinvointi tärkeää

Toisen sukupolven sikatilallinen huomauttaa, että olennaista on huolehtia porsaiden hyvinvoinnista ja terveydestä, siksi niiden vointia seurataan päivittäin.

– Osa rehusta annostellaan automaatista. Osan jaamme käsin, jolloin pysymme myös kärryillä siinä, mitä sikalassa tapahtuu. Porsaiden on saatava riittävästi maitoa, joten myös emakoiden ruokintaan ja terveyteen pitää yhtälailla kiinnittää huomiota, Pörrö sanoo.

Emakkojen  keskiporsimakerta on 3,5. Vuosittain vieroitetaan noin 24 porsasta emakkoa kohden.

– Periaatteemme on antaa emakkojen porsia rauhassa, etteivät ne häiriinny. Joskus kuitenkin tarvitaan eläinlääkäriä porsimista nopeuttamaan. Olemme myös harjoittaneet pienimuotoista jalostustoimintaa. Emäntä on siementänyt sikoja itse, jolloin olemme saaneet parasta karjuainesta joukkoon, Pörrö kertoo.

Kannattavuus suurin haaste

Viime vuosina tuottajahinnat ovat laskeneet ja tuotantokustannukset, kuten sähkön hinta, ovat nousseet.

– Investoimme uuteen sikalaan kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen tilanne on muuttunut ja suurimmaksi haasteeksi on noussut sikalan kannattavuus.  Pohdimme jatkuvasti erilaisia keinoja kannattavuuden tehostamiseksi. Esimerkiksi oman rehuseoksen valmistus on osaltaan auttanut pienentämään tuotantokustannuksia, Pörrö sanoo.

Tänä vuonna tilan pellolla on ensimmäistä kertaa härkäpapua kasvamassa.

– Käytämme härkäpapua oman valkuaisseoksen valmistamiseen. Se tulee lähes puolet edullisemmaksi kuin valmiin seoksen ostaminen. Itse tehdyssä seoksessa on valkuaista saman verran kuin kaupan tuotteessa.

Selvää on, että lähitulevaisuudessa isäntäpari ei suunnittele sikalan laajentamista.

– Tilalla riittää hyvin töitä minulle ja vaimolle. Vanhin poikamme on nyt hiukan päälle parikymppinen ja suunnittelemme sukupolvenvaihdosta noin kymmenen vuoden päästä. Poika tekee sitten omat ratkaisunsa aikanaan, nyt on hän on kiinnostunut erityisesti maanviljelystä, Pörrö sanoo.

 

Teksti:  Mirka Sillanpää
Kuva: Esko Keski-Oja