EtusivuAsiakaslehtiTehokasta laadunvalvontaa ja monipuolista osaamista

Tehokasta laadunvalvontaa ja monipuolista osaamista

Korkealaatuiset raaka-aineet, kontrolloitu tuotantoprosessi ja ammattitaitoinen henkilökunta ovat Vilomixin tuotannon vahvuuksia.

Vilomixin valikoimissa on nelisen sataa erilaista kotieläintiloille suunnattua tuotetta, joiden raaka-aineet ja pakkausmateriaalit tulevat noin sadalta eri toimittajalta. Noin 30 prosenttia tuotevalikoimasta on välitystuotteita ja 70 prosenttia omaa tuotantoa.

– Valmistamme sekä nestemäisiä että kuivia tuotteita neljässä eri valmistusosastossa. Tuotantomme monimutkaisuudesta kertoo muun muassa se, että pakkauskokomme vaihtelevat pienestä sadan millilitran pullosta aina tuhannen litran konttiin, tuotantopäällikkö Juhani Aaltonen sanoo.

Vilomixin tuotantoprosesseja  kehitetään jatkuvasti, ja vuosittain investoidaan uusiin, teknisiin apuvälineisiin, jotka helpottavat henkilökunnan työtä.

– Tämä on tietoinen valinta, jonka myötä sairaslomat ovat vähentyneet ja työssä viihtyminen on kasvanut. Vanhempi työntekijä kouluttaa aina uuden työntekijän ja huolehdimme siitä, että kukaan ei jää yksin. Henkilökunnan vaihtuvuus on hyvin pientä, sanoo itsekin jo 26 vuotta yrityksen palveluksessa viihtynyt Aaltonen.

Vastanäytteet tallessa tuotteiden käyttöiän ajan

Paimion laboratoriossa tuotteiden laatua valvotaan muun muassa pH:ta mittaamaalla. Kuvassa laatuvastaava Topi Vesalainen.
Vilomixin tuotannossa käytetään noin kahtasataa erilaista raaka-ainetta, jotka toimitetaan eri puolilta Eurooppaa.

– Jokaisen saapumiserän mukana tulee spesifikaatio, joka kertoo, että tuote on tutkittu lähtöpaikassa. Jos kyseessä on riskiraaka-aine, kuten esimerkiksi merileväjauhe, teetämme täällä päässä vielä uudet testit. Tarkastamme raaka-aineet myös silmämääräisesti sekä teetämme pistokokeita ulkopuolissa laboratorioissa, Aaltonen kertoo.

Kun tuote on valmis, jokaisesta tuote-erästä otetaan näyte, joita kutsutaan vastanäytteeksi.

– Vastanäytteiden säilytysikä on sama kuin tuotteiden käyttöikä eli keskimäärin noin 1,5–2 vuotta. Mikäli asiakas reklamoi jostakin tuotteesta, vastanäyte testataan puolueettomassa laboratoriossa. Reklamaatioita tulee todella vähän. Huomautuksia tulee lähinnä kuljetusvaurioista, Aaltonen sanoo.

Valmistusosastolta tuote siirretään valmisvarastoon, josta tuotteet lähtevät asiakkaille päivittäin ympäri Suomea, Ruotsia ja Viroa valmistusviikon mukaisessa järjestyksessä.

– Kun tuotevalikoima on laaja, sesonkiaikaan tuotannon haasteena on saada oikea määrä tuotteita oikealle asiakkaalle oikeaan aikaan. Onnistumisesta kertoo se, kun kukaan ei soita perään, Aaltonen hymyilee.

Nesteitä, jauheita   ja tabletteja

Aaltonen kertoo, että yritys on tehnyt merkittäviä investointeja laitekantaan. Tehtaalla pystytään tuottamaan monia eri olomuodossa olevia tuotteita eli nesteitä, jauheita, tabletteja ja pellettejä.

– Tuotantomme vahvuuksia ovat laadukkaat raaka-aineet, tehokas laadunvalvonta ja ajan tasalla olevat laitteet.  Merkittävää on myös se, että tuotantomme 15 ammattitaitoisesta työntekijästä moni osaa tehdä myös muun kuin oman osastonsa töitä.

 

Teksti: Mirka Sillanpää
Kuva: Esko Keski-Oja