EtusivuAsiakaslehtiNuolukivet osana Soinin tilan kustannustehokasta ruokintaa

Nuolukivet osana Soinin tilan kustannustehokasta ruokintaa


Valtakadun varrella Pälkäneen Kaitamossa paistattelee aurinkoista talvipäivää joukko tyytyväisiä umpilehmiä. Soinin tilalla umpilehmillä on oma pihatto, jossa ne pääsevät vapaasti jaloittelemaan ulkona sekä makoilemaan paksulla olkipatjalla. Umpilehmien olosuhteet ovat kerrassaan ihanteelliset aina ruokintaa myöten. Umpilehmille tehdään oma seos säilörehusta, oljesta ja rypsistä, kertoo tilan isäntä Erno Soini. Lisäksi umpilehmillä on vapaasti tarjolla Vilolix Umpi -nuolukivet.  Nuolukivistä umpilehmät saavat tarvitsemansa kivennäislisän. Kivien hyvä maittavuus ja helppous saavat myös kehuja isännältä.

Uusia Vilolix-kiviä ennen tilalla on menestyksekkäästi ollut käytössä myös Nuolux Tunnutus -kiviä sekä vihreitä 22,5 kg Hivelyx-kiviä, jotka nyt muuttuivat nimeltään Vilolix Magnesium -kiviksi. Vilolix-kivien 80 kilon astia on otettu iloilla vastaan. Ernon mukaan se on paljon kätevämpi isossa karjassa.  Lehmät eivät myöskään työntele päällään kiviä, vaan ne pysyvät hyvin paikoillaan ruokintapöydällä, toteaa Vilomix Finland Oy:n  alue-edustaja Martti Hollo.

Lähes naapurit: Tutun edustajan kanssa juttua riittää muustakin kuin karjanpidosta. Vasemmalla tilan isäntä Erno Soini ja oikealla Vilomixin edustaja Martti Hollo.
Ruokintakioskit jäähylle ja huomio karkearehuun

Soinin 80 lypsylehmän karjassa ruokinnan kärkiajatuksena on ollut kustannuksia säästävä suhteellisen yksinkertainen ruokintatapa. ”Tärkeintä on se, mitä tuotannosta jää viivan alle”, laskelmoi nuori isäntä.  Väkirehuruokintakioskien käytöstä luovuttiin uuden isännän astuessa remmiin kaksi vuotta sitten. Nyt lypsylehmät ruokitaan yhdellä seoksella, joka koostuu säilörehusta, ohrasta, kaurasta, rypsistä, Propyleeni 80 -liuoksesta sekä kivennäis- ja vitamiinilisästä.  Lehmät lypsävät nyt keskimäärin 30 litraa päivässä pelkän seosrehun voimalla. Ernon mukaan tulevan kesän tavoitteena on parantaa nurmirehun laatua ja kokeilla myös maissisäilörehun tuotantoa. Tavoitteeksi piirtyy tulevaisuudessa nostaa lehmien keskituotosta 1000 kg/v terveydestä tinkimättä, vaikka harmaita pilviä taivaalle on tuonut viimeaikainen maidonhinnan lasku ja tuleva maitokiintiöiden vapautuminen.

Lypsylehmillä on Vilolix Nauta -kivi tarjolla kivennäis- ja energialisäksi.
Tiivistä tilojen välistä yhteistyötä

Soinin tilalla on rohkeasti lähdetty kokeilemaan myös kokoviljasäilörehua ja erilaisia nurmisiemenseoksia. Tuottoisaksi käytännöksi Erno mainitsee myös nurmien joka keväisen täydennyskylvön. Lähistöllä on useampi tila, jonka kanssa tehdään yhteistyötä mm. puintien ja konehuoltojen osalta.  Isännän mukaan traktorissa tulee istuttua ihan riittävästi, sillä suurin osa peltotöistä ja muustakin tilan töistä hoidetaan omin voimin. Lehmien lypsystä 12-paikkaisella asemalla vastaa kaksi ulkopuolista työntekijää ja palkkalistoilta löytyy lisäksi sisko.

Terve karja on kestävä

Järkevä umpilehmien ja lypsävien ruokinta heijastuu tilaan terveystilastoissa.  Erno arvioi, että siemennyksiä ei ole tarvittu kahta enempää lehmää kohti, eikä hedelmättömyys juuri ole ollut ongelma. Poikimahalvauksetkin ovat onneksi harvinainen tuttavuus. Näillä tunnusluvuilla ja avoimin mielin on hyvä jatkaa tilan kehittämistä.

Teksti & kuvat: Milla Frantzi