EtusivuAsiakaslehtiMonipuolista hevostoimintaa koko sydämellä

Monipuolista hevostoimintaa koko sydämellä

Vahdon Varjo-talli on ollut Bella Varjosen hoidossa vuodesta 1998. Kuuluisaksi tallin on tehnyt Varjosen valmentama kaksinkertainen ravikuningas Erikasson.

– Erikasson on tallin tähti ja hyvän mielen lähettiläs. Sen ansiosta valmennettavien ravihevosten määrä on kasvanut tämänhetkiseen lähes kolmeenkymmeneen hevoseen, Bella Varjonen kertoo.

Nyt Erikasson siirtyy eläkkeelle mutta monipuolistaa tallin toimintaa kesäaikaan: ensi kesästä lähtien Varjo-talli voi lähettää postitse ravikuninkaan spermaa tarvittaessa koko Suomen alueelle.

Kesäaikaan Varjosella on hoidettavanaan kaikkiaan 58 hevosta, joista iso osa on laitumilla kasvavia nuoria hevosia. Puhtaasti ratsuhevosia tallilla on kolme, mutta osa Bellan omista ravihevosista on myös tuntikäytössä.

– Ratsastus ja uittaminen kuuluvat valmennusohjelmiini. Valmennuksen tärkein osa tehdään kuitenkin ajaen, viikoittain ajolistat suunnitteleva Bella sanoo.

Ensisijaisesti elämyksiä

Varjo-tallin erinomaiseen tiimiin kuuluu viisi tallityöntekijää sekä hevoshieroja ja ratsastustuntien ohjaaja. Tallin aamu alkaa jo kello viideltä hevosten ruokinnalla. Yhteen mennessä saadaan valmennettavat ajettua, mutta päivä päättyy vasta iltaruokintaan.

Ilman hyvää tiimiä ei menestystä Bellan mukaan olisi. Raviurheilu on ollut hänen pääelinkeinonsa viimeiset kymmenen vuotta.

– Hienointa tässä työssä ovat onnistumisen hetket, esimerkiksi se, kun nuori hevonen saavuttaa ensimmäisen voittonsa. Onnistumiset kantavat läpi vaikeimpien hetkien, tiivistää Bella työssä jaksamisensa voimia.

Bellan mukaan ravihevosten omistajat alkavat usein helposti stressata liikaa, kun hevonen alkaakin pärjätä kilpailuissa. 

– Hevosharrastuksen pitäisi olla elämyksellistä eikä vain rahan tavoittelua, harmittelee Bella.

Ravihevosten hoidon ja ravihevosten valmennuksen lisäksi Varjo-tallin toimintaan kuului aluksi myös laaja ratsastuskoulutoiminta. Nykyään toimintaa jatketaan pienemmässä mittakaavassa, rennommalla menolla.

– Pitää löytyä paikka, jossa ratsastus on mukavaa ikään ja kokoon katsomatta, tuumaa Bella. Aikuisille järjestämme edelleen rentouttavia ratsastusleiriviikonloppuja, vaikka leiritoiminnasta on muuten luovuttu.

Hevosille oma rauha

Ammattimaista raviurheilua ja ratsutusta yhdistää sama tavoite: edetään hevosen ehdoilla.  Bella pitää erityisen tärkeänä hevosten omaa ruokarauhaa. Varjo-tallin kaikki hevoset ulkoilevat  ja laiduntavat mahdollisimman paljon, eikä niitä käsitellä turhaan.

– Mittasimme kerran Erikassonin kävelymäärän kesällä, kun se oli ollut yön laitumella. Matkaa oli kertynyt yhdeksän kilometrin verran. Ulkona olo ja toisten hevosten seura onkin hevosen psyykelle erittäin tärkeää.  Hevonen on luotu liikkumaan.

Isossa tallissa ruokinta on huolellisesti suunniteltua. Kaikille hevosille annetaan vapaasti säilöheinää. Perusharjoittelukaudella kauraa täydentäväksi rehuksi annetaan TalliPro Basicia, kasvaville TalliPro Breederiä sekä kilpaileville hevosille TalliPro Activea tai väkirehuna pelkkää TalliPro Sport Mysliä.

Varjonen on ollut mukana TalliPro Teamissä alusta asti, ja yhteistyö jatkuu Vilomixin edustajan Touko Yrjäsen kanssa. Ruokintaan ja valmennukseen tulee jatkuvasti paljon uusia tuulia.

– Tietty yksinkertaistaminen on kuitenkin tarpeen, kuittaa Varjonen jatkuvaa tietotulvaa.

 

Teksti: Milla Frantzi
Kuva: Esko Keski-Oja