EtusivuAsiakaslehtiBakteerit ovat tuottajan parhaat kaverit

Mitä pöpöt duunaa -kiertue kertoo uusista menetelmistä

Bakteerit ovat tuottajan parhaat kaverit

Valtakunnallinen Mitä pöpöt duunaa -kiertue kertoo kolmelta kantilta miten mikrobeita ja edistynyttä viljelytekniikka voidaan tuotannossa hyödyntää. Nämä kolme näkökulmaa ovat: lannoitus, rehun säilöntä ja nurmen hoito.– Bakteerit ovat erinomaisia kavereita maataloustuotannossa. Meillä on useita hyviä syitä edesauttaa niiden toimintaa ja hyödyntää bakteeritoimintaa tuotannossa, alustaa Vilomix Finland Oy:n toimitusjohtaja Timo Lehtimäki.

Erinomaiseksi esimerkiksi seipään nokkaan voi nostaa rehutuotannon, joka perustuu lähes kokonaan hallittuun bakteeritoimintaan.

– Valtakunnallinen seminaarikiertue Mitä pöpöt duunaa vie viestiä tuottajille uusista tuotteista ja menetelmistä, jotka lisäävät työturvallisuutta, koneiden kestävyyttä, tuottavuutta sekä parantavat laatua rehutuotannossa, Lehtimäki selvittää.

Parempi laatu puoleen hintaan

Uusi biologinen rehunsäilöntäkonsepti Silomix® perustuu oikean ajoituksen ja bakteeriseoksen yhdistelmään. Kostea ja kuiva rehu asettavat omat haasteensa, joihin menetelmä vastaa, satoi tai paistoi.

– Oikea bakteerikoktaili juuri oikeaan aikaan, tästä tiivistettynä on kysymys. Päätös käytettävästä yhdistelmästä voidaan tehdä juuri ennen kuin pellolle mennään ja korjuun edetessä seosta voidaan tarvittaessa säätää. Perusajatus on yksinkertainen ja tehokas. Parasta laatua ja puoleen hintaan verrattuna happosäilöntään, kertoo Heikki Harismaa, Biological Preparations -yrityksestä, joka valmistaa Silomix®-tuotteet.

Nurmituotantoon jopa 30 prosenttia lisäkasvua

Tehoa tuotantoon ja laatua lopputuotteeseen voi merkittävästi lisätä myös teknisen tietotaidon avulla. Tätä osaamista ja kokemusta koneenvalmistuksesta suomalaiseen tuotantoon tarjoaa BT-Agro Oy.

– Haluamme tarjota tietotaitomme ja vuosikymmenten kokemuksen asiakkaidemme käyttöön. Suomessa nurmituotanto on osittain jäänyt pienemmälle huomiolle, vaikka sen merkitys on ilmeinen. Osaamme kertoa, miten nurmi pidetään tuottavana kymmenen vuotta ja kuinka oikeilla menetelmillä ja koneilla rehusadon määrää voidaan nostaa jopa 30 prosenttia, sanoo Tom Hellström BT-Agro Oy:stä.

Hellström on tehnyt myös omia laskelmia siitä, mitä vaihtoehtoinen tuotantotapa merkitsee menoissa.

– Sadon määrän ja laadun paraneminen ovat merkittäviä, ja niin ovat säästötkin. Esimerkiksi 50 lehmän tila voi helposti säästää 10–15 000 euroa vuodessa.