EtusivuAsiakaslehti35 vuotta erikoisrehuja, hivenaineita ja vitamiineja

35 vuotta erikoisrehuja, hivenaineita ja vitamiineja

Suomalaisille kotieläintuottajille tuttu Hiven Oy on kesäkuun alusta asti ollut Vilomix Finland Oy. Yrityksen historia alkaa jo vuodesta 1979, jolloin Urho Kittilä perusti eläinten erikoisrehuihin, hivenaineisiin ja vitamiineihin erikoistuneen Hiven Oy:n Paimioon.

Maataloustuotannon 1960-luvulla alkanut kehityskausi oli alkusysäys maanviljelijä Urho Kittilän liiketoiminnalle. Hän perusti yhdessä veljensä, lankonsa ja kolmen muun maatalousmiehen kanssa Maatalouspalvelu Oy:n vuonna 1964. Yrityksen toimialaan kuuluivat maataloustarvikkeiden, kasvinsuojeluaineiden sekä lannoitteiden maahantuonti, valmistus ja myynti.

Viidentoista vuoden aikana yrityksen liiketoiminta kehittyi ja sen toimiala laajeni. Vuonna 1979 perustettiin Hiven Oy, jolloin vitamiinien ja erikoisrehujen valmistus ja myynti erotettiin Maatalouspalvelu Oy:stä. Urho Kittilän sairastuminen johti siihen, että vuonna 1982 Hiven Oy siirtyi Mauri Kiisken ja silloisen toimitusjohtajan, Kari Halosen, omistukseen.

Yritys myytiin Orion Oy:lle vuonna 1985. Seuraavina vuosina tehdasta kehitettiin teknisesti, ja panostettiin erityisesti laadunvalvontaan. Vuonna 1991 tehtaalle valmistui rakeistuslinja, ja laatujärjestelmä sertifioitiin vuonna 1999. Suomen Rehu Oy osti Hiven Oy:n vuonna 2002. Hankkijan omistukseen yritys siirtyi vuonna 2009.

Kolmenkymmenenviiden vuoden aikana yritys on vakiinnuttanut asemansa suomalaisten kotieläintuottajien keskuudessa. Hiven Oy:n toimitusjohtajina ovat toimineet Kari Halonen, Kauko Kauppinen, Anssi Hakkala ja Heikki Harismaa. Syksystä 2010 lähtien yritystä on johtanut Timo Lehtimäki.

– Viimeiset kymmenen vuotta yritys on kasvanut maltillisesti, ja kehitys on ollut positiivista. Liikevaihtomme on kasvanut noin viitisen prosenttia vuodessa. Edeltäjäni Harismaan kaudella vienti lisääntyi merkittävästi ja valikoimiin tuli paljon uusia tuoteryhmiä, Lehtimäki kertoo.

Tehokas myyntiverkosto ja uusia tuotteita

Hiven oli yksi ensimmäisistä yrityksistä, joka otti biologiset säilöntäaineet valikoimiinsa vuonna 2004. Biologisten säilöntäaineiden käyttö on viime vuosina kasvanut koko ajan.

– Tällä saralla olemme tehneet paljon pioneerintyötä. Liiketoiminnan kasvu edellyttää uusia avauksia. Vuonna 2012 aloitimme nestemäisten kompleksilannoitteiden tuonnin Hollannista. Tässä olemme vasta alkutaipaleella, ja kasvuvaraa on valtavasti, Lehtimäki sanoo.

Keväällä 2013 Hankkija Oy myi Hiven Oy:n osakkeet, ja yrityksen omistus siirtyi tanskalaiselle Vilomix-ryhmälle. Tämä vuoden kesäkuussa Hiven Oy muuttui Vilomix Finland Oy:ksi.

– Yhteistyö Vilomix-ryhmän kanssa tuo valikoimiimme uusia tuotteita ja lisää varmasti vientiämme entisestään.

Korkealaatuista ja monipuolisista erikoistuotteistaan tunnetun yrityksen toimitusjohtaja näkee tulevaisuuden valoisana.

– Näkymät ovat positiiviset. Myynti meijereille on tällä vuosikymmenellä kasvanut, ja ne ovatkin meille hyviä yhteistyökumppaneita. Myös itsenäisten ja ammattitaitoisten alue-edustajien verkosto on alusta asti ollut kotimaan myyntimme vahvin valtti ja on sitä edelleen, Lehtimäki sanoo.

 

Teksti: Mirka Sillanpää